Úszóház Seattle-ben- Tom Hanks is ilyenben lakott // Sleepless in a Seattle Floating House

sleepless in seattleAki látta Tom Hanks és Meg Ryan 1993-as nagy sikerű romantikus moziját, a Szerelem hullámhosszán című, idén éppen 20 esztendős filmet, az talán emlékszik még arra a fenti képen látható, vízen lebegő házikóra, melyben a főhős tengette ábrándos hétköznapjait.Tom Hanks az úszóház teraszánItt éppen azt látjuk, ahogyan a Tom Hanks által alakított Sam álmatlanságtól szenvedve mereng vízen ringatózó házikója teraszán.

Ahogyan a film eredeti címe (Sleepless in Seattle) is utal rá, a történet Seattle városában játszódik, ahol teljesen megszokott látvány a vízen lebegő lakóépületek sokasága.

Ez nem véletlen, hiszen a hatalmas kikötőváros a kezdet kezdetétől , azaz már az 1850-es évektől bővelkedett úszóházakban. Eleinte csak hajósok, halászok választották maguknak lakóhelyül ezeket a különleges kis építményeket, ám a 20-as évek nagy gazdasági válságát követően ezerszámra nőttek ki a földből, (vagyis a vízből) az ilyen lebegő házak.

A második világháború után aztán Seattle vezetősége hadat üzent a számukra a város szégyenét jelentő úszóházak tömegei ellen. Ma “csupán” néhány száz, főként a 30-as években épült úszóház lebeg Seattle kék vizein, no és néhány csodaszép, ultramodern darab, köztük ez a belvárosi, elképesztő panorámával büszkélkedő lakóépület.Ki tudja, ha most forgatnák a fent nevezett filmet, talán épp ebben a házban lakna a főszereplő..úszóház alkonyat (1)Az épület alapkoncepciója egyébként az volt, hogy a földszinti részen legyenek a háló-és fürdőszobák, valamint a konyha, hogy az emelet teljes egészében a társas összejövetelek, a kikapcsolódás, szórakozás helyszínéül szolgálhasson. A harmadik szint tetőteraszáról (állítólag) lélegzetelállító a panoráma.úszóház nappali (3)A hatalmas üveg tolóajtókon át árad a fény, emellett azonban az árnyékolásról sem feledkeztek meg. Különböző anyagok, mint az üveg, a fa, a fém és a kő letisztult harmóniája adják meg az alaphangulatot a nappaliban.úszóház (4)A terasz és nappali egybenyitása miatt úgy tűnik, mintha a tetőteraszra vezető kecses csigalépcső a belső tér részét képezné, de ez nem így van.úszóház konyha (6)Ilyen látvány mellett a mosogatás is megnyugtató tevékenység lehet. Az edények suvickolása közben vitorlások szelik a tó békés vizét.hálószoba (7)Különleges élmény lehet nap mint nap itt térni nyugovóra.úszóház naplemente (8)Mindenki a fedélzetre! Naplemente, kényelmes fotelek, egy finom ital, szellő szárnyán suhanó vitorlások, béke és nyugalom. Jó estét Seattle, Jó estét lenyugvó Nap!úszóház Seattle (9)Mi elbúcsúzunk az úszóháztól, a házigazda azonban még fürdőzhet egyet a tó vizében, mielőtt álomra hajtja a fejét.

via: Vandeventer+Carlander Architects,