Unalmas udvarból gyönyörű oázist – 5 kert előtte-utána fotókkal // Before & After Garden Makeovers

hátsó kertBármilyen kicsi, rumlis, kopár vagy jellegtelen kertből, udvarból lehet üdítő kültéri paradicsomot varázsolni.

Az alábbiakban 5 olyan kertet vagy udvart mutatunk be, előtte-utána fotókkal, ahol a tulajdonosok megelégelték az unalmas és rendezetlen környezetet, és fáradságot nem ismerve belefogtak az átalakításba.

Transform your yard into a gorgeous garden of earthly delights by adding practical touches to your outdoor space. Check out these 5 before & after photos for fresh ideas!

Van, ahol néhány nap alatt megoldották az átalakítást, de olyan kert is akadt, melyet hónapról-hónapra, esetleg évről-évre, fokozatosan csinosítgattak, míg eljutottak a kívánt eredményig.

Minden esetben közös tényező volt azonban, hogy jól átgondolt, ötletes megoldásokat alkalmaztak.

Ezen kívül azt is bebizonyították, hogy egy egészen kicsinyke terület átalakítása, szebbé, élhetőbbé tétele is elképesztően sokat hozzá tud adni az otthon értékéhez. (Természetesen nem elsősorban anyagi értelemben véve.)udvar átalakítás 1Itt adott volt egy viszonylag kis méretű, ráadásul keskeny hátsó udvar gondozatlan gyeppel, rumlival, szemetessel, néhány cserepes virággal.

A bejárattól kiindulva egy rövid kis beton járda is keresztezte az udvart, feltehetőleg azért, hogy esős időben ne térdig sárosan kelljen belépni a házba.

Azért, hogy a hátsó udvart teljes egészében a kikapcsolódás és felüdülés helyszínévé tegyék, a gazos gyepszőnyegtől egy az egyben megszabadultak.Helyére eklektikus hatású kövezet került.

A kis betonjárdát megtartották, emellett sódert, illetve természetes kő burkolatot raktak le.A kövezet változatossága nem zavaró, sőt, határozott funkciója van. A keskeny udvar így különböző szekciókra tagolódik, melyeket további elemek, például nagyobb, dézsás növények még jobban elhatárolnak egymástól.

A ház oldaláról leereszkedő lépcső korábban egy lehangoló , funkciótlan gaztengerbe, gyakorlatilag a nagy semmibe vezetett, de most harmonikus egységet képez a környezetével.

Kellemes társalkodótér fogadja a lépcsőn leérkezőt innen-onnan összeszedett, mégis derűs egyveleget alkotó díszítőelemekkel, kaspókkal, növényekkel. Egy plusz, kültéri nappalit kapott így a ház, és nem is került sokba!udvar átalakítás 2 Nem volt túl felemelő látvány ez a ház sarkában megbújó légkondicionáló készülék. A csodás dísznövény csoportosulás nem csupán a masinát takarja el diszkréten, de árnyékolja is azt, így téve gazdaságosabbá a működését.

A hófehér házfal egyhangúságát is oldja ez a különböző színű és méretű, az év nagy részében színesen pompázó virágágyás.

Arra azért figyelni kellett, hogy a készülék körül maradjon egy kis levegős tér, ezért egy kis fából készült határolóelem került a gép és az ágyás közé.

A növények között találunk nárciszt, leghátul egy júliustól októberig virágzó, szárazságtűrő, mutatós díszfüvet, a vesszős kölest (Panicum virgatum).

Ugyanezen időszakban, tehát egészen a hűvös idő beköszöntéig ontja gyönyörű virágait a szintén szárazságtűrő kékszakáll (Caryopteris).

Legelöl egy másik, szárazságot ugyancsak jól viselő, félgömb formájú díszfű, a deres csenkesz (Festuca glauca) kapott helyet.udvar átalakítás 3Itt egy közepes méretű, ugyancsak füves udvarból varázsoltak kifejezetten elegáns kis oázist a tulajdonosok.

A színek, anyagok és formák teljes összhangja uralkodik az átalakított udvarban, ahol sok-sok kis hullám, görbület és kanyar teszi meghitté a korábban végletesen szögletes képet mutató teret.

Új lépcső, fák, cserjék, örökzöldek, díszfüvek, terméskő burkolat, valamint a szabálytalan formájú ágyást szegélyező, változatos méretű kövek, kavicsok alkotják ezt a kis édenkertet.

Mindezt megkoronázza a picinyke kerti tó, a gyönyörű, faragott kültéri pad, a hordóból kialakított virágkaspó, valamint a karcsú, napernyős kerti garnitúra.

Rendkívül meghitt, védett, üdítő hely, kiváló az elmélkedésre, feltöltődésre. Igazi kis relaxációs kert a korábbi unalmas, négyzet alakú udvar helyén.udvar átalakítás 4Csinos kis ház, gondozatlan hátsó kerttel. Itt nem sokat vacakoltak, az udvar szintkülönbségeiből adódó problémát úgy oldották meg, hogy építettek egy teraszt, az alsó szintre pedig díszburkolatot helyeztek.

A terasz gyakorlatilag a ház meghosszabbítása lett, de a lenti rész is kifejezetten elegáns megjelenést kapott. A díszburkolat, a ház színe, az óriás dézsás növények, és a kovácsoltvas korlát igazi mediterrán hangulatot árasztanak.udvar átalakítás 5Kopár, kövekkel szegélyezett földdarabból sokszínű, változatos képet mutató pompás virágágyás ékesíti most ennek a háznak az oldalát.

A zöld levelű növények mellett bordó, illetve ezüstös-szürkés levélzet is díszíti több helyen a kompozíciót.

A rendszerint szegélynövényként alkalmazott, eredetileg mediterrán vidékről származó, napfénytűrő hamvaska vagy ezüstlevél (Senecio cineraria) bársonyos, ezüstös leveleivel világos kontrasztpontokat képez a sötétebb színű növényzet előterében.

Az ágyás bal oldalára cukorsüvegfenyőt (Picea glauca) ültettek. A cukorsüvegfenyő egy kúp alakú törpefenyő, mely nagyon lassan, évente legfeljebb néhány centimétert növekszik. Apró, lágy tűlevelei nem szúrnak.

Igényes növény ugyan és sok vizet kíván, mégis ideális a ház közvetlen közelébe is, hiszen törpefenyő lévén nagyon magasra soha nem nő, és nem nyomja el az épületet.

Leghátul látható a tarka levelű som (Cornus Alba Elegantissima), mely akár négy méter magasra is megnő. Szintén a napos helyeket kedveli és leveleinek színvilága évszakonként más-más képet mutat.

Élénk színű kaspó, vidám kerti lámpák, díszfüvek teszik még kellemesebbé ezt az egész évben szemet gyönyörködtető összeállítást.

via: bhg.com