Festőművész ecset nélkül- Ujjal festett képek /Finger Paintings by Iris Scott

Iris Scott 3Legtöbbünknek minden bizonnyal lelkesen mázolgató ovisok jutnak az eszébe az “ujjal festés” kifejezést hallva. Éppen ezért meglepő, hogy egy amerikai művész ilyen módon, azaz ecset nélkül, kizárólag az ujjai segítségével  hoz létre szebbnél szebb, posztimpresszionista jellegű alkotásokat.

Iris Scott 3 évvel ezelőtt, teljesen véletlenül, tulajdonképpen lustaságának köszönhetően kezdte el alkalmazni ezt a technikát.
A művésznő ugyanis épp  egy virágos rétet ábrázoló képen dolgozott,  amikor észrevette, hogy nem tudja megfesteni a rétre odaképzelt sárga virágokat, mert nincs tiszta ecsete. Mivel nem volt kedve ecsetet mosni, gondolt egyet és gyorsan belemártotta az ujjait a sárga festékbe.

Egy két ecsetvonás, pontosabban “ujjvonás” után rájött, ez a technika igencsak kedvére való. Néhány perc múlva pedig egyenesen azon kapta magát, hogy totálisan rabul ejtette őt az ujjal festés varázslatos élménye. Akkor és ott eldöntötte, nincs szüksége többé az ecsetre,ezután kizárólag az ujjaival fog festeni. Olajfestékkel, vászonra, sebészeti kesztyűben.

Reggeli kávéval indul a nap, aztán egy kis inspiráló zene a rádióból, kesztyű a kézre , olajfesték, és, ahogyan ő fogalmaz, az ujjai szinte táncra perdülnek a vásznon. Táncba kezdenek a színek is, sűrűn kavarognak a majdani csodaszép festményen.

Sokan mondják, hogy Iris  nem is fest, hanem zongorázik a vásznon. Teszi pedig mindezt hatalmas kedvvel, örömmel, intenzitással.

Az eredmény pedig? Újszerű, dinamikus, lenyűgöző képek virágokról, állatokról, emberekről és városokról.  Iris Scott varázslatos  festmény kollekcióit itt csodálhatod meg.Iris Scott weIris Scott sIris Scott qwww.bellevuefineart.comIris Scott fIris Scott bIris Scott bnIris Scott asIris Scott adIris Scott 12Iris Scott dfIris Scott 11Iris Scott 10Iris Scott 9Iris Scott 6Iris Scott 5Iris Scott 2Iris Scott 1Iris Scott 4