Mezítlábas luxus- Ökosziget Kambodzsában /Song Saa Private Island in Cambodia

song saa 2A messzi Thai öbölben fekvő Kambodzsa két, egymás mellett lévő kis szigetén helyezkedik el a Song Saa Private Island üdülőparadicsom. A mesés helyszín mindösszesen 27 db luxusvillát rejt, no meg persze egy páratlanul színvonalas éttermet és egy jókora wellness részleget.

(Görgesd lejjebb az oldalt, a cikk az angol szöveg után folytatódik!)

Located on a pair of pristine islands in the Gulf of Thailand, 20 miles off the coast of fabulous Cambodia, this jungle-deep eco resort will definitely make you fall in love at first sight.

Azure-coloured water, white sandy beaches, amazing coral reefs and  virgin rain forests await those who can afford to spend some time  in the country’s first  eco-lux escape.

Green-minded owners Rory and Melita Hunter are genuinely committed to sustainability. Most of  the timber used for construction is either recycled or driftwood collected from nearby islands.

A team of conservationists are also part of the Song Saa staff  to maintain the island’s reefs and marine life including turtles, seahorses and tropical fish.

Song Saa Private Island has no more than 27 high-style thatch-roofed villas, a five-star overwater restaurant  with renowned gourmet chef Neil Wagner and a spa complex offering organic treatments and products.

The atmosphere on the island is extremely  relaxed and informal – true barefoot luxury at its best, as some say.

Although it is not an unexpensive holiday destination , it is probably good value for money for such a top notch and unique experience.
song saa boatsong saa wellnesssong saa foodAz ott nyaralók leírásából egyhangúlag kiderül, az étterem kifejezetten világszínvonalú, ami nem csoda, hiszen a séf , Neil Wager, ezt megelőzően számos filmsztárnak főzött, de az ő étkeit fogyasztotta  Vilmos herceg és Katalin hercegné is  Seychelle szigeteki nászútjuk során.

Az ételek elkészítéséhez szükséges alapanyagok 85%-át egyébként helyből, azaz Kambodzsából szerzik be. A gyümölcs és a zöldség egy közeli közeli biogazdaságból származik, a halakat természetesen a sziget mentén fogják ki a vízből, míg az egyéb húsokat, például a kacsát és a sertést az egyik konyhai alkalmazott saját farmjáról hozzák.

Tervezik egy saját gazdaság létrehozását is, ahol a termelést helyi lakosok végeznék.

song saa 8song saa peopleA két szigetecskét fahíd köti össze, az alkalmazottak túlnyomó többsége  pedig, nem nagy meglepetésre, helyi őslakosokból áll, akik minden nap hajóval érkeznek napi ténykedéseik kellemes helyszínére.

A Song Saa üdülőhely megálmodói és egyben tulajdonosai egy ausztrál házaspár, akik néhány évvel ezelőtt, egészen véletlenül, egy nyaralás során vetődtek e helyre, és tudták meg, hogy a sziget éppen eladó, méghozzá igen kedvező áron.

Több se kellett nekik, azonnal cselekedtek, székhelyüket áthelyezték Kambodzsába, és hamarosan fel is avatták a távol-keleti ország első luxus színvonalat nyújtó  üdülőszigetét.

Rory és Melita Hunter tulajdonosok, ahogyan a beszámolókból erre következtetni lehet, mélyen elkötelezettek a környezet maximális megóvása, és a fenntartható fejlődés terjesztése iránt.

Amit csak lehetett újrahasznosított anyagokból építettek fel, például uszadékfából és kiszolgált csónakokból. Az üdülőterület építéséhez  igénybe vett  fa alkotóelemek  nem kevesebb, mint 90%-a újrahasznosított alapanyag.Song Saa 1song saa roomssong saa poolsong saa treesong saa 15Külön környezetvédelmi szakembereket és tengerbiológust is alkalmaznak állandó jelleggel, és nem győzik hangsúlyozni, hogy az “öko-szálláshely”, az “újrahasznosítás”, a “környezet megóvása”, illetve a “fenntartható fejlődés” kifejezések náluk nem csupán kötelezően puffogtatott szólamok, és nem is a trend és a külső elvárások miatt jelenik meg filozófiájukban, hanem őszinte, személyes meggyőződésen és  elkötelezettségen  alapul.

Sokatmondó tény, hogy ők hozták  létre Kambodzsa első tengeri természetvédelmi övezetét, mintegy 1 millió négyzetméternyi területen. A helyi halászokat pedig egy oktatási program keretén belül arra tanítják, hogyan  őrizhető meg az egészséges és bőséges  halállomány, illetve az óceán élőlvilága számára létfontosságú tengerifű mezők.

A víz minőségét 6 helyen mérik folyamatosan, ezen kívül pedig arra is állandóan figyelnek , hogy a sziget esőerdőinek madarai és egyéb lakói zavartalanul élhessék békés mindennapjaikat.

Ez persze gyanúsan jól hangzik, de a számos leírásból, és a tulajdonosok saját beszámolójából, valamint a felsorakoztatott tényekből egyaránt úgy tűnik, itt valóban prioritásként kezelik a természet védelmét.

song saa 12song saa 7song saa 6song saa 9 fürdőszobasong saa 14song saa 3song saa 4song saa firesong saa peacesong saa drinkbluesong saa bridgesong saa 19Ennek ellenére nyilvánvalóan a vendégek sem szenvednek semmiben hiányt. Ide olyan turisták látogatnak, akik csendre, kellemes, ellazult pihenésre vágynak, annak minden velejárójával. Búvárkodás, kajakozás, fürdés, napozás,különféle tengeri túrák, masszázs és minden földi jó része a programnak, ahogyan az lenni szokott egy ilyen nívós nyaralóhelyen.

A villák berendezését szemlélve a következő  jelzők jutnak  az ember eszébe: egyszerűség, természetesség, luxus és hagyomány.

Egyszerű bútorok és formák, természetes, sokszor nyers anyagok, finoman elrejtett luxus kiegészítők és hangulat, valamint a helyi jellegzetességek,  stílusjegyek  megjelenítése. Egyszerűnek tűnik a képlet, de minden bizonnyal rengeteg munkaórába került ilyen szinten összhangba hozni a nyers egyszerűséget a kifinomult eleganciával.

Mindennek így összességében tokkal vonóval, élménnyel, hangulattal persze borsos ára van. A díjat  villa/éj alapon számolják fel, és mivel elhelyezkedésük és befogadóképességük tekintetében is eltérőek a szálláshelyek, ezek a különbségek az árban is megmutatkoznak.

A legolcsóbb villáért egy éjszakára mintegy 1300 dollárt kell fizetni, míg a két hálószobás, vízen  fekvő “Royal Villa” ára több, mint 5000 ropogós amerikai dollár.

A TripAdvisor  független szállodaértékelő oldalán a vendégek elsöprő többsége (jelen pillanatban 96, értékelést leadott személyből 74) áradozik a sziget szépségéről, illetve a szolgáltatások színvonaláról, míg elenyésző hányaduk ( 96 főből 3) úgy gondolja, ilyen-olyan okokból legközelebb nem fizetnének ki ennyit a Song Saa-n töltött szép napokért.

Hogy kinek van igaza, azt csak az fogja megtudni, aki vastag pénztárcával a zsebében felkerekedik, és személyesen is ellátogat a Thai öböl eme varázslatos vidékére.

Mindenesetre a környezet megóvása iránti mély elkötelezettségükért feltétlenül piros pontot érdemelnek a Song Saa létrehozói.song saa 17calmcsendsong saa 5este