Plakátok a múltból-Retró Metró kiállítás /London Underground’s Greatest Poster Designs

London-Underground-Posters-2Bár joggal lehetünk büszkék arra, hogy az európai kontinens legelső földalatti vasútja Budapesten épült meg, ha Nagy-Britanniát is számításba vesszük, akkor “csupán” a második helyre elég a pesti 1896-os dátum.

A szigetország fővárosában ugyanis ennél jóval előbb, már 1863-ban csinos kis vasúti szerelvények robogtak London felszín alatti, de korántsem vak vágányain.

The London Underground is celebrating its 150th anniversary this year. For this occasion the London Transport Museum features a blockbuster exhibition showcasing 150 of the best Tube posters ever.

The exhibition boasts a whole array of  artistic prints which include works by such famous artists  as Edward McKnight Kauffer or Paul Nash.

As the first poster was commissioned in 1908, the carefully selected collection leads you through the whole 20th  century,  and gives you an impression of how life, city transport and graphic design changed over the past 100 years.

londoni metró 1Szégyenkeznünk azonban így sem kell, hiszen az akkori Brit Gyarmatbirodalom központja mögött második helyen befutni is ragyogó teljesítmény volt. Annál is inkább, mert a budapesti volt viszont a világ legelső villamos-meghajtású földalattija. Hát igen, azok a boldog békeidők, amikor még rekordsebességgel épült a budapesti metró!londoni metró 6Térjünk azonban most vissza Londonba, ahol éppen ebben az évben ünneplik a “Tube” másfél évszázados születésnapját. Ebből az alkalomból a Londoni Közlekedési Múzeum (London Transport Museum) egy szinte egész évben nyitva tartó plakátkiállítást rendezett.

A kiállításon az elmúlt több, mint száz esztendő plakátjainak gondosan kiválogatott kis szeletkéjét vonultatják fel. Mivel nekünk London egy kissé messze van, be kell érnünk a világhálón közzétett másolatokkal, de az élmény így is felér egy időutazással.31x2000londonlondoni metró 8londoni metró 70962-60londonA plakátok nem csak a földalatti történetén vezetnek végig, de az elmúlt egy évszázad általános hangulatát, az egymást követő stílusok különbözőségét is jól érzékeltetik.

Érdemes tudni, hogy a londoni metró plakátjainak elkészítésére mindig az adott korszak legjobb grafikusait igyekeztek felkérni. Ebből is sejthető, hogy a 150 darabból álló kollekció milyen színvonalat és értéket képvisel.london tube 1A legérdekesebbek talán a kezdet kezdetéről származó, századfordulós poszterek, no meg a jó pár évtizeddel későbbi, humorral fűszerezett, utasoknak szánt instrukciók.

Valószínűleg  itthon, a budapesti metrón is jó szolgálatot tenne például az alábbi képen jobb oldalon látható plakát magyar változata, mely roppant szellemesen próbál javítani a tisztelt utazóközönség közlekedési morálján.

londoni metró 3londoni metró 8 A múzeum honlapján egyébként szavazni is lehet arról, kinek melyik plakát tetszik a legjobban. (A cikk alján megtalálod a linket)2261-83 london2261-29londonlondoni metró 2i0000n61londonlondoni metró 50244-50london1704-59london1356-82london0962-59londoni0000n5glondoni0000bfxlondon

Itt lehet szavazni a képekre: London Transport Museum