Parti tornyok David Hasselhoff nélkül /Miami Lifeguard Houses

baywatchNapsütés, óceán, piros ruhában gazellaként szökellő, tökéletes testű napbarnított emberek, cápaveszély és bajba jutott fürdőzők megmentése egy kis intrikával, krimivel nyári kalandokkal, szerelmekkel.

Ez a Baywatch.

Legyen bármilyen bárgyú is a történet, az önfeledt, nyári-vakációs, napozós-úszkálós jelenteket azért kellemes volt nézni, legalábbis 1-2 perc erejéig mindenképpen.Bayw_slide_15.tifEnnyi idő alatt magunkba szívtunk egy kis “beach” hangulatot, nyarat, vízpartot, és képzeletben mi is megmártóztunk a Csendes- óceán simogató, sós hullámaiban.

Although Baywatch was shot in California, we would’ve been pleased to see David Hasselhoff and the girls running up and down among these colourful lifeguard houses from the east coast.

For most of us in Europe without an ocean or sea, lifeguard houses equal Baywatch, hence the comparison.

It seems, however, that renowned French photographer, Léo Caillard knows the difference between the two coasts. He captured Miami’s iconic houses from a minimalist viewpoint, with a similar background and the very same angle.

The artist himself explains his choice of method as follows: ” The repetition creates an inevitable comparison between images, thus informing the viewer as to the multiplicity of differences.”

Bár a David-Hasselhoff-Pamela Anderson húzónevekkel fémjelzett Baywatch című sorozat Kaliforniában játszódik, az itt látható Miami Beach-en lévő életmentő tornyok éppen olyanok, mint a nyugati parton.lifeguard house miami 10Ez is Amerika, ez is óceánpart, itt is életmentők kémlelik naphosszat a partot, annyi különbséggel talán, hogy itt nem az a fő feladatuk, hogy lobogó hajjal és jól beolajozott testtel rohangáljanak fel-alá, illetve ki-be a vízből.

A valóságban ugyanis, bármily meglepő, az életmentésen van a hangsúly, Kaliforniában és Floridában egyaránt.

A neves francia fotográfus Léo Caillard ez utóbbi környzetet, a floridai partok leghíresebbjét választotta egyik tavalyi képsorozatának témájául.lifeguard house miami 1Miami Beach életmentő tornyait fényképezte le, egyazon szögből, letisztult környezetben. Úgy készültek a fotók, hogy a szemlélő figyelmét semmi se vonja el a témától, azaz a kis parti őrházaktól.lifeguard house miami 2lifeguard house miami 3A háttér visszafogott, a házikók/őrtornyok pedig színesek, játékosak, mintha mesekunyhók lennének.lifeguard house miami 4Egy óvoda kertjében biztos tuti siker lenne egy ilyen színes-emeletes kunyhó, de valljuk be, a parton azért jobb szolgálatot tesznek. A teljesen egyforma hosszú partszakaszon erősen elütő színeikkel tájékozódási pontot jelentenek, akár a partról, akár a vízből nézve.lifeguard house miami 5lifeguard house miami 6lifeguard house miami 7Az óceánparton ugyanis minden egybeolvad: végtelen az ég,a víz, a homok, az egész egy mérhetetlenül nagy, egybefolyó sárga-fehér-kék gyönyörű valami, amelynek meg vannak a veszélyei.lifeguard house miami 8Jól  ilyenkor kiszúrni egy-egy  rikító színes foltot a tájban, melyek gyakorlatilag az egyetlen tájékozódási pontot jelölik a hatalmas térben.miami lifeguard house 13A Caillard által megörökített színes őrtornyok szinte kiugranak a képekből, a pasztell árnyalatú homokszínből, valamint a víz és az ég visszafogott halványkék óceánjából.lifeguard house miami 11lifeguard house miami 12miami lifeguard house 13