Így főzünk majd 20 év múlva- Ultramodern mini ökokonyha // Ecooking Vertical Eco-Kitchen by Massimo Facchinetti

Ecooking-Vertical-Kitchen-Massimo-Facchinetti-8An environmentally-friendly and multi-functional device in your household. Designed by Massimo Facchinetti for CLEI,  this modern vertical structure  has everything most of us will ever need in a kitchen.

Ha fontos  számodra a környezetvédelem,  van egy rakás pénzed, viszont nem akarsz hatalmas méretű konyhát fenntartani, akkor ezt a 2014-ben piacra kerülő ultramodern mini öko konyhát éppen neked találta ki Massimo Facchinetti olasz tervező.

Bár nem tudni, most 2013-ban  hány olyan személy van, akire ez a hármas jellemzés így egy az egyben ráillik, hiszen akinek sok pénze van, az rendszerint nem spórol sem a hellyel, sem a konyhai berendezésekkel, az új találmány mégis figyelemre méltó.

Néhány évtized múlva ugyanis, az egyre inkább kizsákmányolt Földön, valószínűleg sokan lesznek, akik éppen majd egy ilyen kompakt masinára lesznek kénytelenek vágyni.

Az egyetlen egységből álló multifunkcionális konyhai elem (vagy nevezzük inkább toronynak) az idei milánói bútorkiállításon debütált, de forgalomba csak a jövő év elején kerül majd, nyilván borsos áron.

Igazi 21. századi dizájn, harmadik évezredbeli prioritásokkal.

Van benne ugyanis minden, amit egy környezettudatos modern ember csak kívánhat. Egyrészt ugyebár helytakarékos, ami az egyre népesedő bolygón  a következő évtizedek kulcsproblémáját hivatott némiképp kezelni.Ecooking-Vertical-Kitchen-Konyha-Massimo-Facchinetti-5Ecooking-Vertical-Kitchen-Konyha-Massimo-Facchinetti-3A kis méret és a kompakt kialakítás másik előnye, hogy a különböző gépek és eszközök közel vannak egymáshoz, össze vannak kapcsolva egymással, gyakorlatilag egy komplett rendszert alkotnak, ami az energiafelhasználás szempontjából roppant nagy jelentőséggel bír.

A konyhatornyot természetesen napelemek (is) működtetik, a felhasznált vizet pedig kétszer is újrahasznosítja a modern szerkezet. Először a csapból a mosogatóban landoló vizet szűri meg a rendszer, ami így a mosogatógépben ismét felhasználható lesz.

A mosogatógép által felhasznált vizet pedig aztán újra megtisztítja, ami ezáltal a torony oldalán elhelyezkedő, UV fénnyel megvilágított vertikális konyhai fűszerkertet (mert hogy az is van ám benne) tudja majd öntözni.

Találunk itt még egy 118 literes hűtőt mélyhűtővel, sütőt, mikrohullámú sütőt, indukciós főzőlapot, titánium-dioxidos légtisztító berendezést, mozgáskövető lámpát, mosogatót és mosogatógépet, kinyitható ülőhelyet  6 személy részére, 3 darab, akár egybe is illeszthető asztallapot, valamint  rengeteg tárolóhelyet alul.

Mivel olasz dizájnról beszélünk magától értetődik, hogy kávégépnek is lennie kell benne, anélkül  ugyebár Itáliában ne merjen senki multifunkcionális konyhatoronnyal előállni.A mosogatócsap pedig diszkréten eltűnik, amikor nincs használatban.

A masina ezen felül hipertrendi és felettébb tetszetős, no persze csak annak, aki szereti a modern stílust.

Jelen pillanatban kissé futurisztikusnak tűnik az ötlet, hogy családok tömegei használják az Ecooking névre keresztelt függőleges csodakonyhát, de az nagyon is elképzelhető, hogy számos, a környezetvédelmet prioritásként kezelő cég pakol majd be ilyen szerkezeteket zsúfolt irodáiba.

De korszerű stúdiólakások,  nyaralók kitüntetett darabja is lehet 2014-től  ez a mindösszesen 70 cm széles science-fiction filmekbe is beillő, forgatható elemekkel rendelkező, kompakt kialakítású  fém oszlop.

Az Ecooking természetesen nem az E+Cooking (vagyis Electro+ Cooking) összetevők miatt kapta ezt a nevet, hanem az Eco (azaz “öko”) + Cooking elképzelés alapján.

Ökonak tehát öko, hellyel és energiával felettébb takarékosan bánik, de hogy ez milyen összegért és ki számára lesz majd elérhető, az nagyjából 8-10 hónap múlva fog csak kiderülni.Ecooking-Vertical-Kitchen-Konyha-Massimo-Facchinetti-4Ecooking-Vertical-Kitchen-Konyha-Massimo-Facchinetti-2Ecooking-Vertical-Kitchen-Konyha-Massimo-Facchinetti-1design by MassimoFacchinetti for CLEI