Hófödte hegycsúcsok és virágtenger // Russell Lupin Paradise in New Zealand

Lake-Tekapo-Lupins-600px-560x373Lenyűgöző látványt nyújt az új-zélandi nyár  színes ékköve, a  mesés szigetország egyik szerény kis tavának virágba borult partja.

During the summer months New Zealand’s turquoise blue Lake Tekapo puts on a colourful display of Lupin wildflowers growing to a height of about 1.5 meters.

A 83 négyzetkilométernyi területen fekvő Tekapo tó Új-Zéland úgynevezett Déli szigetén található, és észak-déli irányban nyúlik el a Mackenzie medencében.

Hófödte hegycsúcsok, türkizkék víz és egy meghitten kedves, picinyke templom díszítik a tavat és környezetét.
Ezt a látványt koronázza meg  a decembertől januárig látható szépséges virágtenger, melyet teljes egészében a nálunk is ismert, és magyarul erdei csillagfürtnek nevezett növény tagjai alkotnak.

Az erdei csillagfürt a pillangósvirágúak családjába tartozó, Észak-Amerikában őshonos növény.

Európába a 19.század közepén került , és azóta is gyakori vendége a virágoskerteknek. Nagy, színes fürtjeivel mindenhol  pompásan mutat.

Új-Zélandon Russell csillagfürtnek (Russell lupin) nevezik, mivel George Russell brit kertész nemesítette a 20. század elején.
A Russell  csillagfürt magvait az 1950-es években lelkes lokálpatrióták szórták szét  a  Mackenzie medencében és környékén, így kívánva fokozni a táj vonzerejét.
Az akció olyan jól sikerült, hogy mára Új-Zélandon veszélyes  gyomnövénynek  tekintik, és senkinek nem ajánlják a vásárlását.
A hatalmas területeket elfoglaló csillagfürt  a helyi ökoszisztéma egyensúlyát is komolyan fenyegeti.
Ettől függetlenül és ezzel együtt is azonban gyönyörű látványt nyújt a Tekapo tó partján szétterülő virágtenger.lupines-near-lake-tekapo-new-zealandlupines-mackenzie-country-new-zealandTvyamNb-BivtNwcoxtkc5xGBuGkIMh_nj4UJHQKuorwSreReS8Ww63Xfly5OTd9L0zr9yNIwvijgoglake_tekapo_flowersTvyamNb-BivtNwcoxtkc5xGBuGkIMh_nj4UJHQKuorpBd7mkz-ccbB1bU1FhA-6GEnLA8R1Kcui3UASONY DSCLupin-Time-tekapotrey-ratcliff-tekapo-church-in-lupins2-900x662OLYMPUS DIGITAL CAMERAvia: 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10