Égből pottyant házikó // Fallen from the Sky by Jean-François Fourtou

François Fourtou bMeghökkentő látványt nyújt ez az égből pottyant kis ház Jean-François Fourtou francia származású művész marokkói birtokán.

Mintha csak az Óz, a csodák csodája egyik színhelyére csöppentünk volna, mintha valami hatalmas vihar repítette volna ide ezt a bájos kis házikót, valami sejtelmes messzeségből, vagy éppen csak a szomszéd birtokról. Ki tudja?
 
Nos, a választ maga a művész adja meg. Fourtou előszeretettel kísérletezik a különböző perspektívákkal, s zavarja meg az emberi észlelés jól bejáratott útvonalait.
 
Ez alkalommal egy olyan építményt tervezett, mely úgy tűnik, mintha az égből pottyant volna a földre, a művész néhai nagyapjának fentről küldött, kései ajándékaként. 
 
Az installáció egy olyan ház jegyeit viseli magán, melyhez hasonlóban Fourtou maga is sokszor megfordult gyermekként, amikor látogatóba ment vidéken élő nagyszüleihez.
 
Szinte minden a több évtizeddel ezelőtti francia ház jellegzetességeit hordozza, leszámítva azt a tényt, hogy ezúttal fejjel lefelé szemlélhetjük ennek a meghitt otthonnak minden apró részletét.
 
Itt bent már nem az Óz vihar repítette házikója, hanem az Alice Csodaországban fordított világa sejlik fel.
 
A házba belépve hiába tudjuk, hogy a lábunk van lefelé, a fejünk pedig fent, a feje tetejére állított világban hirtelen elbizonytalanodunk: Biztos, hogy jól gondolom? Nem lehet hogy tévedek? Nem lehet, hogy amit látok, az úgy van jól ahogy van, csak én nézem rossz szemszögből a dolgokat?
 
Ha másért nem, már ezért megérte létrehozni ezt a kis fordított világot: aki belép, biztosan elgondolkodik egy kicsit önmagáról és a világhoz való viszonyáról.
 
Aki viszont hajlamos a szédülésre, az jól teszi, ha megkapaszkodik, amikor a plafonon sétálva, a csillárokat kerülgetve kell belépni a fürdőszobába, vagy szemlélni a terített asztal plafonról integető megkapó látványát.
 
Érdekes kísérlet, elgondolkodtató, varázslatos világ és szórakoztató élmény a Tombée du Ciel. Kár, hogy Monsieur Fourtou Magyarországra nem hozta még el!François Fourtou Jean-François Fourtou 2 Jean-François Fourtou 3 Jean-François Fourtou 4 Jean-François Fourtou 5 Jean-François Fourtou 6 Jean-François Fourtou 7 Jean-François Fourtou 8 Jean-François Fourtou 9 Jean-François Fourtou 10 Jean-François Fourtou 11photo credit: CubeMe, HomeCrux