Bambusz bringa újratöltve -Acélerős, organikus kerékpár extrém körülményekhez is // Bamboo Bike For Green Riders

bambusz bringa 1Young engineer Sunny Chuah is ready to bring his technologically advanced bamboo bike and the happiness of smooth cycling to the masses. He built his first organic bike 3 years ago for an expedition through Central Asia. After returning, he decided to share his joy of riding a bamboo bike with the rest of the world.

A bambuszból készült kerékpár nem újdonság. Olyannyira nem, hogy a legelsőt szinte napra pontosan 119 évvel ezelőtt, 1894. április 26-án mutatták be Londonban.

Az organikus anyagból készült kétkerekű természetesen hatalmas szenzáció volt. Az azóta eltelt több, mint egy évszázadban számos műhely és cég foglalkozott a rengeteg előnyös tulajdonsággal bíró bambusz bicikli gyártásával és forgalmazásával, de nagy áttörést, világraszóló sikert egyik vállalkozó szellemű iparos sem tudott felmutatni.

Pedig ha alaposabban utánajárunk a dolgoknak, rá kell jönnünk, hogy a bambusz talán az egyik legideálisabb kerékpár alapanyag.

Először is azért, mert rendkívül erős és szilárd matéria. Növényi acélnak is nevezik, és hidakat, hatalmas épületeket emelnek belőle évszázadok óta. Sőt, mi több, földrengések ellen is bambusszal erősítik az épületeket. A bambusz ugyanis nem törik, csupán hajlik.

A bambusz megújuló alapanyagforrás, hiszen a növényt annak felhasználásakor nem vágják ki, csupán learatják, így az vissza tud nőni.

A legújabb bambusz bringát, az  Obee-t,  egy Sunny Chuah nevű fiatalember, illetve cége,  a Bamboobee  alkotta meg.

Az ifjú mérnök  3 évvel ezelőtt ázsiai biciklitúrára készült, egy amolyan  belső útkereséssel egybekötött, történelem-, kultúra- és természetfelfedező világjárásra az egykori Selyemút mentén, nyolc ország rögös útjain át.a selyemút menténKazahsztánból indult el,  hogy aztán Kirgizisztánon, Üzbegisztánon és Tadzsikisztánon  keresztül, Kína, Thaiföld és Malajzia természeti akadályaival megküzdve végül Szingapúrba érkezzen.bambusz bringa 3bambusz bringa 4Úgy gondolta, hogy  Ázsia embert és bringát  próbáló útjait az egyik legmasszívabb organikus anyagból, azaz bambuszból  készült kerékpárral járja majd be. Saját maga szerelte össze a biciklit, s végül valóban azzal hódította meg a  távoli vidéket.bambusz bringa 6Hatalmas, hóval borított hegyek, járatlan utak és vad dzsungelek keresztezték az útját Ázsia szerte, több, mint 6000 km-en át.

A bambusz bringa olyannyira jól vizsgázott ezen az  extrém terepen,  hogy hazajövetele után azonnal  eldöntötte, tömeggyártásba kezd.

Saját mérnöki ismereteit és személyes tapasztalatait felhasználva tökéletesítette a bambuszból készült csodajárgányt, bízva abban, hogy sokak tetszését elnyeri majd az  Obee névre keresztelt kétkerekű organikus paripa.

Fáradozásainak eredménye végül  az eddigi legkülönlegesebb bambusz bringa lett, melyet mézzel és dupla bambuszrudakkal tett még szilárdabbá.

A méz azért kell, hogy a bambusz ne száradjon ki és ezáltal ne repedjen meg, a dupla bambuszfalat pedig úgy hozzák létre, hogy egy nagyobb átmérőjű rúdba egy kisebbet helyeznek el.

Egyedileg, különös gonddal, kézzel készül minden darab. A tapasztalatok azt mutatják, hogy rendkívül kényelmes, masszív és tartós az  Obee, melynek ára típustól, extráktól függően nagyjából 1000 és 3000 dollár között mozog.

Érdekesség, hogy a kerékpárokat mindenkinek személyre szabottan készítik, azaz a rendelés beérkezése után, névre szólóan kezdik el gyártani. A rendeléstől a kézhezvételig pedig maximum 4 hetet kell várni. A garancia a Obee-re 10 év.bambusz bringa 8bambusz bringa 12bambusz bringa 11bambusz bringa 10bambusz bringa 9Az első Obee bringákat több ázsiai kerékpáros expedíción használták már, melyeken extrém körülmények között hatalmas távolságokat tettek meg vele.bambusz bringa 5bambusz bringa 2bambusz bringa 1bambusz bringa 7bambusz bringa expedícióA bambusz bringáról itt tudhatsz meg többet: Bamboobee