A kertből a házba, avagy a szilfa két “élete” // Garden Tree House in Japan

Garden Tree House 10Japánban járunk, egy különleges, alig több, mint 50 négyzetméteres házikóban. Az építmény a telken található lakóház néhány évvel ezelőtt épült kiegészítése, mely a házigazda lányának és vejének első önálló otthonaként szolgál.

S hogy mi olyan különleges benne?

Hogy építéskor nem feltétlenül akartak rombolni, s hogy sikerült az új létrehozásakor a szívnek kedves régi dolgok emlékét is megőrizni.

This  two-storey garden tree house was built in Kagawa, Japan in 2010. Architect Hironaka Ogawa (by Hironaka Ogawa & Associates) describes the project as follows:

“This is an extension project on a thirty-five year-old house for a daughter and her husband.

A Zelkova tree and a Camphor tree stood on the site since the time the main house was built thirty-five years ago.  Removing these trees was one of the design requirements because the new additional building could not be built if these trees remained. 

When I received the offer for the project, I thought of various designs before I visited the site for the first time.  However, all my thoughts were blown away as soon as I saw the site in person…Utilizing these trees and creating a new place for the client became the main theme for the design.”

A telken 35 éve állt már a lakóház, amikor úgy döntött a család, hogy itt építik fel a fiatalok első közös fészkét. Maga a terület nem nagy, így a projekt csak úgy jöhetett létre, ha a kertben évtizedek óta pompázó csodás gyertyánszilt és kámforfát kivágják.

A fiatalasszony itt nőtt fel, sok kedves emlék fűzte a két fenséges fához, amely egész addigi életét végigkísérte. Alattuk tette meg az első lépéseit, rájuk mászott fel, ha csintalan gyermekként a szülei elől bujkált, de nem csak neki, hanem az egész családnak sokat jelentett a kertjükben élő két fa.

Érthető módon nehezükre esett búcsút venni tőlük. Ilyenkor az ember úgy érzi, hogy a múltja egy darabját szakítják ki belőle.

Szerencséjükre azonban Hironaka Ogawa építész személyében egy olyan tervezőre akadtak, aki átérezte problémájukat, és addig gondolkodott, amíg  meg nem találta a megoldást: a két fa kapjon helyet az új épületben!Garden Tree House 18A gyertyánszil és a kámforfa nem csupán helyet kapott, de az egész ház szerkezetét rájuk szabták. Bár kivágták őket, a gondos munkálatoknak és konzerválásnak köszönhetően alakjuk, jellegük szinte teljes egészében megmaradt, és állítólag akár évszázadokig is képesek lesznek őrizni a családi emlékeket.

A fákat úgy vágták ki, hogy ágaik ne sérüljenek. Ezután két héten át tartó füstölési és szárítási folyamat során minden nedvességet eltávolítottak belőlük.

Ezt követően pontosan arra a helyre állították őket vissza, ahol korábban is álltak, de ezúttal nem a kert, hanem az új épület részeiként vesznek részt a család mindennapjaiban.

Ahhoz, hogy a fák pontosan úgy álljanak, mint eredetileg, az épületet 70 cm-el lejjebb kellett süllyeszteni. A fák most az ebédlő-konyha, illetve a nappali “őrizői”, díszei, emlékhordozói.

Persze, ez a megoldás felvet bizonyos kérdéseket: kivágni két élő fát, a család kedves fáit, majd konzerválni, és élettelen állapotban újra felállítani őket  a lakás díszeként: helyes dolog ez?

Sokak számára talán furcsa, groteszk és taszító is lehet. Nos, persze jobb, sokkal jobb élni hagyni a fákat, de ez a japán család úgy gondolta, ha már elkerülhetetlen a kedves fák kivágása, ily módon legalább nem veszítik el őket egyszer s mindenkorra, és még hosszú ideig meg tudnak maradni a família  mindennapjaiban.Garden Tree House 11Garden Tree House 12Garden Tree House 13Garden Tree House 14Garden Tree House 9Garden Tree House 8Garden Tree House 7Garden Tree House 6Garden Tree House 4Garden Tree House 3Garden Tree House 2Garden Tree House 16Garden Tree House 17Garden Tree House 1

via: Hironaka Ogawa & Associates